Studeer jij in Tilburg? Tijdens de TOPweek krijgen alle studenten in Tilburg 1 maand gratis! Klik hier voor meer info.

Water over Laptop

Water of een andere vloeistof over je laptop? Lees snel verder welke stappen je kunt nemen om je laptop te redden! De experts van Swaptop geven je advies.

Blijkt je laptop toch kapot? Niet getreurd! Bij swaptop heb je al vanaf 19 euro per maand een altijd werkende laptop of Macbook! Met reparatieservice en mogelijkheid tot een flexibel, maandelijks opzegbaar abonnement na 3 maanden. Zo kun jij snel weer aan de slag!

Windows 12,5 inch

Wat te doen bij water over laptop

Oh nee! Een glas water om, zo over je laptop heen! Wat nu? De experts van Swaptop geven je advies!

Iedereen heeft tegenwoordig wel een laptop. Voor werk, streamen, gamen en noem het maar op. Je wil natuurlijk niet dat er thee, koffie of ander drinken over je laptop valt. Laptops kunnen natuurlijk niet zo goed tegen vocht. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom lees je in deze blog, gemaakt met hulp van onze Swaptop techneuten, wat je kan doen als er water, of een andere vloeistof, over je laptop morst.

Stappen bij water over laptop

Stap 1: Laptop uitzetten en ontkoppelen van stroom

Om kortsluiting en stroomschokken te voorkomen zet je allereerst de laptop zo snel mogelijk uit en ontkoppel hem van stroom. Zorg er hierbij wel voor dat je geen natte handen hebt en de uit/aan knop ook droog is, zodat je geen schok krijgt of pak snel wat rubber handschoenen.

Stap 2: Laptop uit het water halen

Til je laptop of Macbook uit het water, de thee, de koffie of andere vloeistof die je eroverheen hebt gemorst. Leg de laptop daarna gelijk op een droge ondergrond. Een goed idee is om de laptop op een handdoek te leggen die gelijk het water wat van de laptop af kan nemen op kan nemen.

Stap 3: Randapparatuur loskoppelen

Zit er nog iets gekoppeld aan je laptop? Een muis, een USB, een SD-kaart, een adapter etc.? Check eerst of de connectie droog is. Is deze droog, koppel dan gelijk het apparaat los van de laptop en leg het op een droge plek. Check eventueel nog een keer grondig of het echt droog is.
Als de connectie nat is, laat dan de randapparatuur nog even zitten.

Stap 4: Verwijder (als het kan) de batterij

Heeft je laptop een makkelijk verwijderbare batterij? Koppel de batterij los en check grondig of deze droog is. Zorg ook dat er geen water van het natte chassis de laptop in loopt tijdens het verwijderen van de batterij. Als je de batterij hebt verwijdert, kun je de resterende stroom en statische elektriciteit van de laptop ontladen door een paar seconde lang de power knop ingedrukt te houden.
Als je batterij niet makkelijk te verwijderen is, bijvoorbeeld als je de onderkant moet losschroeven, laat deze stap dan even zitten.

Stap 5: De laptop drogen

Gebruik nooit een föhn om je laptop te drogen. Dit kan zorgen voor oververhitten van onderdelen, opbouw van statische elektriciteit, water dat de laptop in wordt geblazen en meer.
Pak in plaats daarvan een handdoek en droog voorzichtig alleen de buitenkant van de laptop af door te deppen. Probeer niet te vegen, want dit verspreid het water en zorgt mogelijk dat het in de laptop komt.

Stap 6: randapparatuur loskoppen 2

Maak tijdens stap 5 ook goed de connecties van de randapparatuur droog. Zodra je denkt dat deze droog genoeg zijn en er geen water in de connecties kan vloeien, maak je deze los. Check vervolgens de connectie grondig aan beide kanten. Dus de laptop en het apparaat. Zie je vocht? Maak dit dan ook voorzichtig droog, zonder dat het water in een opening komt.

Stap 7: Verwijder (als het kan) de batterij

Ben je wel handig met techniek, of heb je ervaring met het openschroeven van een laptop? Dan kun je de batterij proberen te verwijderen. Meestal zal je hiervoor de onderkant moeten openschroeven en een kabeltje moeten loskoppelen. LET OP! Raadpleeg hierbij altijd een handleiding om te weten hoe je dit moet doen en of de garantie op je laptop niet vervalt wanneer je deze openschroeft.
Met deze stap kun je ook gelijk checken of er water in de laptop is gekomen. Probeer dit niet te drogen met de handdoek! Dit kan zorgen voor statische elektriciteit. Het beste wat je in dit geval kan doen is met zwaartekracht het water uit de laptop laten lopen of met een waaier het water “droogwaaien”.
Ben je echt heel handig met techniek? Dan zou je alle onderdelen los uit de laptop kunnen halen om ze beter te kunnen laten drogen.

Stap 8: Laptop verder laten drogen

Zet de laptop op een handdoek in een droge, warme plek. Kijk goed waar de ventilatie openingen zitten en zet de laptop op zo’n manier neer dat eventueel water aan de binnenkant via deze openingen naar buiten kan lopen.
De oude rijst truck werkt redelijk goed, dus als je denkt dat dit kan helpen kun je het proberen. Rijst kan echter tussen het toetsenbord of in openingen komen dus het is niet ideaal.
In plaats hiervan kun je beter zakjes silicagel gebruiken. Dit zijn de zakjes met bolletjes die je vaak tegenkomt in verpakkingen van technische apparaten. Het is een goed idee om deze ergens te bewaren (weg van kinderen) om ze te kunnen gebruiken in dit soort gevallen. De zakjes silicagel zijn namelijk extreem goed in het opnemen van water en deze zou je dus op verschillende plekken kunnen toepassen bij de laptop om het resterende vocht op te nemen.

Stap 9: Geduldig Afwachten

Het kan even duren voordat de laptop weer volledig gedroogd is. We raden aan om de laptop 24 tot 48 uur te laten drogen, voordat je hem weer aan probeert te zetten.

Laptop toch kapot?

Is je laptop toch gesneuveld door het water? Niet getreurd! Je kan snel weer volledig aan de slag met een laptop van Swaptop. Vanaf 19 euro per maand heb je al een altijd werkende laptop of Macbook! Met reparatieservice en mogelijkheid tot een flexibel, maandelijks opzegbaar abonnement na 3 maanden.

Laptop leasen voor zpp bij Swaptop

Door een laptop te leasen bij Swaptop maak je je minder zorgen over morsen van water over je laptop. Al onze laptops zijn namelijk voorzien van een morsbestendig toetsenbord! Hierdoor zal water over laptop niet zo snel een probleem zijn en kun je meestal gewoon doorwerken nadat je de laptop wat hebt afgedroogd.

Laptop toch kapot? Swaptop lost het binnen 48 uur op en kan zelfs de laptop in deze tijd vervangen, zodat jij niet te lang zonder komt te zitten en een tijdje je werk niet voort kan zetten.

Ook nooit zonder een laptop komen te zitten?

Bestel direct je laptop!

Heb je een vraag over het huren van een laptop bij Swaptop?

Vragen over de laptop, over de service of wat een laptop leasen bij Swaptop nu precies inhoudt? Wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Apple MacBook leasen

Lezen

Apple MacBook huren

Lezen

Apple MacBook abonnement

Lezen
MacBook leasen / huren

Wat kost dat?

Waarschijnlijk minder dan je denkt.

€24,-

per maand

Swaptop HP 14 inch Windows 11!

  • Levenslang garantie, altijd een werkende laptop

   Mankeert je laptop iets? Dan Swappen we je laptop binnen 48 uur! Zo sta jij nooit lang stil en heb je altijd een werkende laptop!

  • Met flexibel abonnement zit je nergens aan vast

   Minimaal 3 maanden lidmaatschap, daarna maandelijks opzegbaar. No questions asked!

  • Altijd voordelig geprijsd, altijd de beste service

   Bij Swaptop geloven we in eerlijke prijzen en denken we altijd graag met je mee. Je hebt zo al een laptop vanaf €19,- per maand!

Abonnement kiezen